Thursday, 11 October 2012

Things I did yesterday.

Hello readers ! :)

Kemarin boring kan ? For those yang cuti PMR . Actually cuti ne, saya mau ...mau...............................................KERJA. hahah ! tau laa apa kamu fikir, kecil2 sudah mau kerja. :p
Best baa tuu dapat duit sendiri. Macam kawan saya. Tapi parents tida benarkan. Dadi cakap mana ada orang tahan kasi gaji saya kalau kerja pun only 1 week. Sudahlah inda cukup umur -______-  HAHA . betul laa baa kan . Then dadi tanya napa saya mau kerja. Actually sebab ada barang saya mau beli. HAHA . Tida mau kasi susah parents baaa :p Tapi, dadi ada satu idea. HAHAHA . Dadi suruh saya kemas satu rumah. then dapat gaji :D Kerja d rumah sendiri. 

Jadi kemarin, saya sudah mengemaskan satu rumah. Lap cermin, vakum lantai, lap kipas, vakum corner2 dinding yang berhabuk, kemas tempat simpan beg2 kami. :D At first, saya gayat naik itu tangga . OMG . saya lap kipas baa tuu. gayat ne . basah tapak tangan saya. . HAHAHA. teda semangat saya lap kipas.  Then lama2, biasa sudah. Semangat sudah lap kipas. HAHAHA .  And then, lap cermin lagi. wooohhhh . ne kali saya puas hati. HAHAHA . berkilat baa tuu cermin. Sampai sekarang pun masih. Saya lap2 sampai ada bunyi. :D Then mami puji, ''waah. macam mami yang lap ooh'' HAHAHA. 

And then.. guna vakum lagi . hehe. Vakum yang di corner2 dinding yang ada sarang labah-labah. HAHAHA . Naik itu tangga lagi. Sudahlah mau angkat tuu vakum -,- Syukur dapat buat :D 
At last.. puas hati laa juga. Semua lawa2 plus bersih plus kemas . HAHAHA 

Credit to all this stuff : HAHA
Vakum, tangga, newspapers, Perfect Maid yang wangi, and also kain buruk :p

nahh. berkilat kan ?AHAHHAHAHAH .

OH. btw, time kemas2 tuu bag2 di bilik kakak saya, I found my childhood begs :') awww . Kiut ne semua ..
sorry for the bed yang tiada cadar -,- kena cuci baa tuu . HAHA.

ALSO ! I made some new transformation to  my guitar ! :D 

Dadi yang kasi beli itu stickers. :) Thanks Dadi .. 


Chillin with them ♥

Hello readers ! :)

boring baaa ni hari. I mean petang ne. HAHA . tadi pagi, saya sama kawan2 saya pegi Tuaran ;D 
Chillin with them ! Adibah, Enjelleka, Safawatie. best sama dorang.. lucu ! hahaha . Tida sangka saya dorang bawa saya jalan ;D 

Btw, dorang classmates saya . Dorang pendiam. Tapi saya nampak dorang selalu ceriaaaa all the time. Jadi saya pun kawan2 sama dorang. At last, kami jadi best best best friend . 




Tuesday, 9 October 2012

''Hahaha. Kesian Meme jadi boy boy ne hari''

Hello readers ! :)

Tadi pagi saya terbangun sebab dengar mami telefon dadi. Mami cakap sama dadi yang paip di bilik mandi rosak. Air menitik non stop. Jadi tidak lama tuu phone pun berbunyi.. masih dalam selimut dengan satu mata berbuka...
*Dadi on the phone* : Meme,cuba kau pegi tinguk2 dulu itu paip yang mami bilang rosak.
Me: *bangun dengan malas pegi tinguk itu paip* Ohhh. longgar tuu. *men rambang2 teka. hahaha*
Dadi: boleh kau kasi bagus ?
Me : baaaah. 

Jadi, on the phone with dadi sambil kasi bagus2. Tapi tetap air masi menitik. -________- Jadi dadi suruh mami beli paip baru. Mami beli time hantar saya sama kakak pegi Church. Ada latihan untuk Thanksgiving PPK 2012. 

Time di rumah sudah, again, on the phone with dadi kasi bagus itu paip.Sudah saya awal2 kurik tool boxes dadi cari spanner semua. Bukan senang mau kasi buka tuu paip. PUNYA MAIN keras ! sakit tangan saya actually. Merah2 sudah  Oh ! by the way, bukan paip yang panjang2 tuu aa. I mean kepala paip baa. Hahaha. Time2 saya kasi pusing2 mau kasi buka, sa guna tangan. Apa tidak susah -,- Terus dadi ada mention about spanner. Bagus2 saya kasi sedia spanner di sebelah saya bukan saya pegi guna. HAHAHAH.  buang masa ne guna tangan. Aah, lepas guna spanner, baru senang buka. Cabaran baru lagi, kasi masuk kepala paip yang baru. Oh gosh. Ne part paling susah. Saya takut something tambah rosak baa. Dadi cakap ''jangan miring aa..'' Jadi saya pun mula takut. Then jangan kasi terlampau ketat. Tapi bagi saya ketat sudah tuu lepas saya kasi pusing2. Tapi, MIRING MAAA. YANG LUBANG KELUAR AIR PUNYA TUU DI ATAS. -________- dadi cakap, kasi pusing lagi kasi lurus. Ohhhhhhhh. betul2 mau give up sudah. Keras baaa.. Dalam hati saya, ini jaa saya ingat ''We can do all things through Jesus Christ'' . Balik2 saya cakap. 

At last, dapat juga ! YEAYYYYYYYYYYYYYYYYYYY. Bahagiaaaa. Dadi suruh MMS gambar itu paip. Saya gambar laa. Trus dadi cakap, ''lawa betul'' ngehehe..kembang laa juga. Then mami lagi nampak, mami puji kemas. wohoho. Saya buat2 rilex jaa. Like a boss :p TAPI...satu lagi yang saya risau. Air tidak keluar .Sebelum saya buat semua tuu, dadi suruh tutup air yang masuk. Adalah tuu paip2 yg mau di off dulu. Nanti air keluar kan. HAHA . Then, sekarang mami pegi buka itu benda yang mau d off. Trus mami pegi buka itu paip laa. Haleluya ! Keluar airrrrr . Deras ! YEAHHHHHHHH. Then dadi call lagi saya balik, saya dengar dadi cakap sama kawan dadi, ''....bagus sudah..Kami main telefon seja. haha'' That time, saya tau dadi kasi cerita sama kawan dadi. Then dadi cakap ada ganjarannya. Sambil ketawa2. Trus sa dengar lagi kawan dadi cakap pasal ganjaran2. HAHAHA . 
Paling saya ingat, mami cakap ''Hahaha..Kesian Meme jadi boy boy ini hari.'' Yeaaaah. Saya tau juga tuu. haha. Sebab adik beradik saya teda yang boy kan :D 
Dapat juga saya kasih bagus itu kepala paip. Even saya tidak suka KH. hahaha. Di KH kan ada ajar :3 tapi saya tidak berminat . Sebab saya tidak berapa suka subjek KH. 



(ni naa paip yg tidak sihat tuu. haha.)


:P Moral of the story : All things we can do through God. Jangan harapkan pertolongan seja dari Tuhan. Sendiri pun kena berusaha kan ? :D That's what I've learned today. 
WE CAN DO ALL THINGS THROUGH CHRIST


Thankyou for reading ;) Sorry if this entry complicated sikit.

Monday, 8 October 2012

Happyyy :D


HeLlO pEpOl !  
Hello readers ! :)
It's 10:38 pm dan saya masih lagi bersemangat mau taip menaip di blog purple2 ne sambil2 dengar Hitz.fm di dalam bilik kecil saya yang gelap-gelap satu orang. HOHO . Besok PMR sudah kan ? All the best for PMR candidates ! :D  and thank you sebab kamu kami cuti. *evil laugh* 

Neways, exam penggal ke 2 is over. Jadi tengah tunggu paper2 and result2. Tadi di sekolah, paper Geo yang saya cakap senang macam sejarah tuu kena bagi sudah. Sebelum kena bagi tuu, saya target dalam 80% -85% seja.. yang penting A . haha. And then sebelum itu paper kena bagi, cikgu Ben, cikgu Geo kami ada post di group Geo St Peter tentang berapa orang dapat A. Kalau dulu time exam penggal pertama, jumlah orang dapat A meningkat ! :D hanya 7 orang seja yang dapat B . no C or D . :D 
Cikgu Ben tida terus2 bagi kami kertas OMR. Dia bagi kami kertas soalan dulu. Like usual , teka sendiri laa.  Cikgu cakap jawapan, kami kasi tanda d kertas soalan. Tiba2 ada satu masa, 
Cikgu Ben: Setakat ini ada orang baru 1 seja yang salah kan ?
Murid-murid: *tengah riuh mencari orang yang hanya salah satu setakat itu*
Cikgu Ben: Bahhhhh... diam2 sejaaa. 
Saya: *terasa. tapi diam2* 
Time habis sudah, saya hanya salah 3. Tapi saya diam2 seja. Dalam hati tau suda laa berapa markah saya. *tapi masi nervous. jari2 semua freezing* Cikgu ada cakap bah tu, markah paling tinggi ialah 94%. Then saya tau laa siapa itu orang :p HAHAHA. Lagipun, c Ange sama c Maybel duduk depan saya dapat nampak kertas yg 94% punya. At first dorang cakap 3 alphabet ja nama dia. sebab dorang tidak dapat clearly nampak. Jadi saya fikir2, nama saya N-A-T-I-C-A. mana mungkin saya . ada kawan saya nama dia R-A-Y. Mungkin dia kali sa rasa. Dia pun boleh tahan tuu pintar dia. haha. Terus c Ange& Maybel nampak sudah, dorang cakap saya. woah. terkejut jugalah. Berabis saya deny. Tapi kan, saya ingat punya ingat, saya tulis nama saya d kertas OMR, ''N-A-T'' . WOAHAHAHA. time tuu hati saya berdegup dengan kencang sekali.  Tapi still buat muka rilex like a boss :p HAHA .
Naaaaah, tibalah masa cikgu bagi kertas OMR. Cikgu start dari B sampai paling tinggi. Lama ne sampai turn saya. Tapi tetap, buat lekk seja. HAHAHA . #TembirangMuch Then nombor yang start dari markah 80% semua sudah kena bagi. Now 90% punya sudah. Semua orang tengah sibuk2 cari2 siapa yang belum dapat. 
Then cikgu cakap, ''Aevilyvia, 92% ! '' semua orang tepuk tangan. Tapi, c Aevil teda datang ne hari. This time, cikgu sengaja2 lagi sekejap kasi suprise. ''Orang yang dapat 94%, NATICA !'' trus kawan2 saya berdiri tepuk tangan. Saya pun berdiri mau ambi tuu kertas sambil tepuk tangan. Tidak juga terkejut. Sebab sudah tau kan. HAHAHAHHA. 
TAPI, kawan saya c Azerra, dia bagitau cikgu yang ada tersilap soalan nombor 49. Cikgu cakap jawapan ialah D. tapi sepatutnya B . Ini soalan pun saya kena tanda salah oleh cikgu.  Then cikgu check betul2, sah. jawapan yang cikgu bagi salah. Jadi tambah lagi markah saya :D It's 96% now. haha. bahagiaaaaaa.. Kawan saya yang bagitau cikgu tuu pintar juga dia tuu. Selalu dapat markah yang tinggi2. Then dia cakap sama saya: ''Uiseh Natica...dapat markah paling tinggi ooh..Dapat kau kasi kalah saya this time. Baru satu subjek.'' WOAHHHHHHHH. AYAT DIA. POWER ! HAHAHA . Sa faham juga baa maksud dia tuu. bikin takut juga laa dia ni. HAHAHA. 

BY THE WAY, apa yang saya mau cakap sebenarnya ni, I'M VERY THANKFUL TO GOD FOR WHAT I'VE RECEIVED. VERY VERY THANKFUL.  Sebenar-benarnya, saya pun tida sangka saya dapat markah up 90% . Paling tinggi lagi tuuu. :') Saya betul2 bersyukur ! Bukan saya sendiri dapat buat semua tuu. Semua tenaga yang saya guna untuk ulangkaji pelajaran semua dari Tuhan..Bukan dari battery, bukan dari elektrik. Semua kebijaksanaan semua datang dari Tuhan. Bukan saya :) Saya tiada minta pun mau dapat paling tinggi. Yang penting saya A seja. Tuhan sangat baik. Dia bagi markah lebih :) 
Jesus, thank you for everything ! I love youuuuuuuu.

Tuhan tiba-tiba ingatkan saya tentang ini ayat dalam alkitab:
''Jerih payahmu tidak sia-sia'' 
1 Korintus 15:58
Haleluya. Segala puji hanya bagi Dia.

Okayyyy.. Good night readers. Thank you for reading . ;) 

Saturday, 6 October 2012

90 Fakta tentang Natica :)

''You only know my name. Not my story.''
Tetiba semangat betul mau taip2 ne . hahaha. btw, Hola ! :)
* Jangan baca kalau malas. HAHAHA. Sorry aa kalau ada silap taip.



1) Saya sekarang umur baru 13 tahun. 

2) Anak orang Iban . heee ~

3) Saya suka berangan .

4) Saya kuat berimaginasi

5) Kadang kadang kalau time saya berimaginasi, saya pandai terlampau feel. If apa yg saya imaginasi tuu marah, saya pandai tetiba marah. If sedih, saya pandai nangis :3 HAHAHA. saya tau pelik -_____-

6) Banyak benda yang saya fikirkan. Beribu juta banyak. tapi bila mau cakap, sepatah ayat jerr -,-

7) SANGAT sangat banyak rahsia atau benda yang saya simpan.

8) Kuat sangat berjalan. sangat sangat. 

9) Tida boleh diam diam di rumah seja. Seriously sangat bosan. HAHAHA .

10) I love to play music instruments. 

11) Saya pandai main gitar sama piano :)

12) Saya betul betul mau belajar main Ukulele

13) Saya suka simpan/ pendam rasa marah, kecewa, sedih. 

14)  Saya tidak pandai tumbuk semua barang di sekeliling saya kalau saya marah atau sedih.

15) Kalau mau tau bila saya marah atau nervous, tengok ja kaki saya. HAHAHA . Kalau saya goyang2 kaki, tau laa kamu saya marah atau nervous . 

16) Tidak suka kena pegang rambut saya.

17) Saya tidak cantik . tapi saya cute. HAHAHA :p

18) Suka melukis. Especially design2 :D 

19) I love purple 

20) Saya tidak buat benda yang saya tidak suka orang buat sama saya. 

21) ADDICTED TO TWITTER !!! I LOVE  TWITTER <3

22) Facebook bagi saya hanyalah untuk tengok karenah orang, masalah orang sama stalk orang, sama tengok khabar dunia.

23) Upin & Ipin selalu buat saya Happy :D 

24) I'm used to be a Belieber, Greysonator and Directioner 

25) Dulu saya terlampauuuuuuu super duper minat Liverpool. Sampai beg saya, baju, keychain, poster di bilik semua Liverpool. Saya minat Torres ! baju saya Torres. HAHAHA . tapi sekarang dia pindah sudah pegi Chelsea
:(

26) Suka menilai orang dalam diam. 

27) Saya suka kawan dengan orang yang berani dan lucu.

28) Tidak suka time jalan-jalan then terjumpa orang yang saya kenal. HAHAHA.

29) Dulu saya putih. Sekarang lepas bersukan ja terus jadi gelap.

30) Saya suka photographing

31) I always make other people Happy :)

32) Ada lesung pipi. HAHAHA . di sebelah kanan ja.

33) Ada gigi taring. Empat. HAHAHAHHA . macam c Edward *peiiii.perasan

33) Tempat paling saya suka ialah di Pantai2 sama di rumah panjang sana Kanowit <3

34) Tidak suka show off. Betul ne. 

33) Saya sangat pentingkan kawan. Siapa yang kasi sakit hati salah seorang kawan saya,( walaupun dia tida rapat sama saya, asal yang saya kenal dia sebagai kawan) TIDAK BOLEH TERLEPAS DARI SAYA TUU .

34) Always do the best :)

35) Banyak benda yang saya mau. Tapi tida dapat. 

36)  Kurus

37) I don't like pilak

38) BOOK LOVER. SAYA SANGAT SUKA BACA BUKU. ESPECIALLY NOVEL. 

39) Saya suka tengok wayang. Even yang lama2 punya.

40) I love bollywood :D 

41) Shah Rukh Khan sangat hebat bagi saya. Dia sangat pandai feel if dia acting . hebat laaa dia. I adore him.

42) Saya sangat suka SIMPLE PLAN ! Green Day, All Time Low, Blink 182, Hyper Crush, He is we, HWC, Linkin Park, Maroon 5.

43) Saya suka bergelap daripada terang-terang.

44) Saya mau kerja. 

45) Saya buat apa seja yang yang terbaik. Kekuatan saya dari Tuhan Yeus :)

46) Suka menaip. HAHAHA. That's why saya ada blog ne. 

47) Saya mudah menangis. But I'm trying to be stronggggggg :D  As strong as a Hulk.

48) Suka budak2 yang comel2.

49) Saya hormat dengan orang yang hormat dengan saya SAHAJA.

50) I DON'T SAY DIRTY OR BAD WORDS. 

51) Saya biasa share makanan, minuman, duit or anything else sama orang lain even if saya pun tida cukup. :)

52) Dulu time kecil2, teringin sangat mau jadi engineering sama cikgu. HAHAHA . time tadika.

53) Saya tida makan seafood. Sebab saya allergic. Mulut saya pandai gatal then bibir bengkak plus merah2.

54) Saya tida suka orang merokok. Pantang sangat. Kalau di public2 ada orang merokok, saya buat2 action tutup hidung or sesak nafas. Terus sambil2 tutup hidung tuu, saya tengok itu smoker. Biar itu smoker tida selesa :p

55) I love dancing ! 

56) Saya tida suka kawan sama orang yang suka memaki. Sakit kepala saya ne kalau dorang cakap bad words. Saya tida sukaaaa. 

57) Saya suka betul kawan sama c Kelly Tan sama Aevilyvia <3 

58)  SAYA TIDAK SUKA KENA PAKSA. 

59) Saya mudah ketawa. 

60) Saya tida sabar tuu Twilight yang tebaruuuuu. Kalau tida silap, nanti kan bulan 11 ? yeeepppiii. tida sabarrrr.

61) Saya gigit kuku anytime. 

62) Saya ada satu bantal busuk. HAHAHA . Hello Kitty . Warna pink. Malam saya terasa kosong kalau tiada itu benda. Pernah dulu time di kampung, saya lupa bawa. Then saya tida dapat tido ne . HAHA . 

63) Saya mesti peluk patung time tidur. :p

64) Saya suka makan chocolate, bun, burger.

65) Pantang dicabar.

66) Sentiasa mau jadi orang yang rendah diri.

67) Saya suka pakai baju yang besar2. 

68) Saya Hitam

69) Saya ada gastric 

70) I love Jesus, my Family,

 Kelly Tan, Aevilyvia <3

71) Saya jenis yang perahsia.

72) Saya suka SS . Camera full dengan muka saya. Tapi saya tida post pegi Fb or twitter. 

73) Banyak kali try cover lagu, tapi time2 mau share d blog, mesti sa rasa tida bagus. Then tida jadi. HAHAHA .

74) Saya tida suka kena gigit nyamuk.

75)  Saya suka orang yang memahami saya. 

76) Saya biasa dahulukan orang baru saya .

77) Saya 24hr d depan laptop

78) Kadang2 tuu jahat, jajal.

79) Tidak berngam dengan orang yang tidak pandai bersyukur, tidak betul2 fikir tentang something,  selalu berfikiran negatif.

80) Saya suka nyanyi2 di kelas dengan Sherly. lagu cuc :)

81) Saya tidak kasi biar2 kalau ada problem atau orang tidak puas hati smya biasa kasi settle. No posting2 di facebook. Nanti hal kecil jadi hal besar tuu -_____-

82) No posting2 di facebook kalau ada problem.

83) Believe that things happen for some reason.

84) I love Jesus with all my heart <3 

85) Cepat rasa bersalah

86) Easy to forgive other. :)

87) I can curl up and straightening hair

88) Mau daki gunung kinabalu before I turn to 15 y/o

89) Saya diam diam ubi berisi :D hahaha. Saya biasa diam diam seja walaupun saya tau.

90)  I DON'T LIKE MATHEMATICS. 



Okay. That's all . Thank you for reading :)



Friday, 5 October 2012

Finallllllyyyyyy

OHHHHHHH. Finally. Exam is OVER ! :D HAHA.  btw, heyy there :)

Exam is over now. Banyak saya mau buat after exam. hihi :3 I'll be on this blog every single day. mau jadi fulll time blogger kunun . haha. About exam, memang ada yang saya aim A . tida mau cakap awal2. nanti manatau lain result yang keluar. HAHA :p Susah senang itu soalan2, memang ada yang susah sama senang (merepek laaa -__-) kdiam. Btw, besok ada pertandingan bola tampar. yeayyyy..tida sabar2 sudah ne :) 
kbye . HAHAHA :p