Wednesday, 23 November 2016

Lappy is back !

hello and hi everyone! how was your day ?
today marks the end of my paper for this week. third week and still survive!
one more paper to go which i'll be taking on next week.

i wont saying anything yet about my SPM experience nanti laa time habis sudah smua ok?
one lesson, jangan terlampau yakin, jangan expect anything, terima kenyataan dan berserah sama Tuhan. 
why? ok nanti sy cer ok ? hahaha.

well my title tonight is ''Lappy is back !'' 
did i ever share the story mory on what really happened to my laptop?
macam ada, macam tiada kan?

it's like this. few months ago, kira kira dalam awal tahun like bulan 3,4,5 bgitu la, laptop sy ni betul betul mau full sudah hard disk internal dia. ya i know exactly what to do, transfer files/ data/ barang pegi hard disk external. selalu sy ambi ringan ja pasal ni barang. i tot that ''oh pencipta laptop ni memang pandai ba nda la any bad and serious thing occur''

! ! !

nah situ sy silap. sekali ada ni satu hari, sy buka laptop dengan ready hard disk di tangan saya mau transfer barang sekali ada sign ''low disk space'' oh okay sabar bilang saya sekali lag-- restart la apa lagi. hahahahahahhahahahuhuhuhuhuuuuuuu 
haha sy jdi huhu bila sy siap dia restart macam biasa, laptop kasi kena saya la pula ''surprise owner surprise!!!'' 

I LOST EVERYTHING. NO DATA NO PIC NO SONGS NO WALLPAPER BACKGROUND.

X X X

kotoh bilang laptop kalau dia pandai bercakap la. tapi ini kali lah ''diam diam ubi berisi'' bilang laptop diam diam dia mau kasi lost data-data sy smua. google tiada, gimp tiada, photoscape tiada, samsung kies tiada, itunes tiada, nikon files tiada semuaaaaaaa la tiada. 

yang tinggal hanyalah gambar yang di file apa tu ah C kot? yang x boleh padam punya barang idk la. that is why bila saya tunjuk orang, ''eh masi ada pun ni gambar kau?'' ''masi dapat on pun laptop kau''
ya ofcos la sebab bukan FORMAT kan? dia lost ja mcm ni laptop main tapuk tapuk sama sy, tapi tiapa sy ja yg faham. then sy hantar sama my kawan (punya kawan actually mutual friend jer lol) said dia campin hack campin laptop campin semua la but then mungkin ni laptop masi merajuk kali nda mau kena fix sbb tu kawan pun tidak dapat fix. but anyway, thank you sebab tolong tengok2 my laptop ! i do appreciate every efforts!

saya sendiri pun ada try mau restore barang barang. try test power la kunun kot kot ada bakat technician kot kot ada karunia kot kot tangan sejuk fix laptop. so sy search la internet siap tengok youtube guna handphone sebab seriously ni laptop got nothing to connect dengan internet.

ok pegi accessories then apa sudah tu ah? urm cari something like restore dia cakap. well ini steps untuk Windows XP heheee. ada dia bagi date dari bila punya data mau restore sekali dia suruh back up apa yg ada so sy back up la ...lalalalalalala i got nothing ! again. sebab dia bagi date pun x dapat ubah. lol?  ok sia pun sinyium sinyium kambing tutup laptop dan pegi makan. bye bilang saya sama laptop. paduliooo.

then apa yang betul betul buat sy tersedar betapa pentingnya mau kasi save ni laptop is when dekat dekat sudah mau habis school life sy, ya as you know i got camera on  my hand and i do really need place to transfer, mana mau save moments zaman sekolah sy? plus di laptop sy mmg banyak gambar dri sy sekolah rendah time BI YE. takkan kasi lost bgtu ja kan? and mmg dari dlu sy mau betul untuk edit video mcm VLogger bgtu cumanya sy x laptop ! ada pun mau full2 sdh hahahaha.

so i decided hantar lappy ku yg masi berharap agar gambar2 dri cam yg lawa2, gambar lawatan, gambar time kici2, gambar di samsung kies,gambar sekolah rendah, gambar d iphone semuaaaaa masi ada-- pegi my geng my kumpit's punya abang ipar which known as the good technician dengan karunia untuk fix laptop which sees this laptop is not rosak because of virus(which everyone said to me). berapa hari ja dia buat and here it is!!! semua gambar is back even tho dia cakap ''not totally restored'' but i think it is! ya i know ada juga yg lost but my gratitude is beyond everything at this moment. and guess what kemarin ba baru sy dapat when sherly brought this laptop to sch i almost chocked myself ! sy kasi lepas buku di tangan direct on laptop ..  and stayed till 5pm sebab sibuk plus sakai edit wallpaper, bunyi, colors theme and stuff!

setinggi tinggi gunung kinabalu i wud really like to thank my kawan punya kawan yang tolong tengok2 my lappy, because kalau bukan sebab kamu, i wont try anything on my laptop. Also to my zaman sekolah menengah yang hampir in the end sebab bagi kesedaran. and most importantly, setinggi tinggi gunung everest thank you to sherly and her abang ipar- which we never talk or discuss on what happened to my laptop cuma pass thru sherly ja lol haha. dia minta belanja KEPSI ja, seriously mcm mana sy mau belanja ni ah ? still wonderingggggggg howwww i tot mau bayar guna sampul because dia pro seriously. nth la. nanti la sy tanya sherly bagus2, easy thing i guess? oh i  forgot, dia pun buat my laptop from Windows XP to Windows 7! ok actually i did to update my laptop but then x boleh sudah tu windows cakap sama sy sebab terlampau lapuk. u seeeeeeee?



well everything happened for a lesson. 
after tengok dari semua sudut, this is what si laptop mau ajar saya.....

1) please, jangan ambil senang pesanan orang tua because my dad pernah pesan u have to transfer things to hard disk or else laptop akan rosak!

2) jangan tangguh tangguh kerja. yes kau ada niat mau buat, tapi kau ada hasil ka? if no better get yourself work on something

3) barang sendiri tanggunjawab sendiri. kau mau siapa tolong jaga?

4) jangan kasi susah orang

5) always always ask for help.

6) it is ok to try what u never did.yalah mau tengok kemampuan diri kan? but yang tidak ok is if you know sesuatu itu d luar kemampuan kau, then be honest. apa orang cakap tu? ukur baju d badan sendiri?

7) rezeki jangan ditolak!

8) dont expect anything. 

9) hope, faith. love.

10) gratitude

11) accept the lesson dont deny and kembali leka.

12)  kena ramai kenal orang ok? 

13) sees the good in something bad.

14) if you want something, then go for it!


This might be a small tiny unimportant matter but see things in different way. It will give you benefits and cud tell orang macam mana kau ni heheheheheheheheh.

Well sebagai tanda cheers instead of angkat gelas ucap selamat, heres some throwback pic of me masi lagi kici lol


well believe it or not, this is my first day to primary school( year 1, 7 years old me). daddy kasi pakai tag kerja dia sama saya idk for what reason but looks good on me tho tanda saya belum ada lencana and name tag. wkwkw.


thanks God for everything! all praise for You!

Friday, 18 November 2016

Why so fast?


Hello everyone!
Soooo today marks the end of second weeks of SPM. (yeyy?)

So last week was 🔫🔫💣💣💣 and 💔💔💔 as well but lets hope n pray for the best aye. I'll tell you why soon bila semua semangat sudah kembali dalam diri ini. Cuhs honestly, my spirit gone missing. (sayonara 🙋)

So i got only 2 more subjs to sit for which means, 2 more days left for me to step into that school. Yaa sedih ba siapa x sedih kan. And...


Ohh sedihhhhnyaaaaa ni utusan dri tc morrien and tc chong. It means beberapa hari lg kmi dpt see each other's nose lol. 

Anyway, how was your weekdays? Eh i forgot pula today bru Friyay kan. Hahahaha i really tot that today is Saturday. Tp tiapalah. Enjoy your Friday!  💞💞💞

Heres my selfie freshly baru ja bangun direct p makan ayam goreng and minum green tea then kasi makan my three ikur fishes breakfast. wkwkwkw #selfierare #becosbelumcucimuka #hehehe



till i write again soon. mahalo!
Oh btw im thinking whether shud i or shudnt i change my profile pic, bio and stuff? Sbb bila baca blik enduuu sch rendah punya update tu yaww hahaha. I just update my description tp yg lain blum lagi. Shud i or shudnt i..........

Friday, 11 November 2016

Bittersweet as Form 5 student

Well hello everyone!
Hows ya doin?

First of all, i wud like to take this opportunity to give a big applause and congratulations to the new America President, Donald Trump!


🎉🎉🎉🎉🎉
wuhuuu sememangnya unexpected election.

Lol.

Kidding peps! Hello blog, hello readers, hello visitors! Happy blessed day.

Tbh, hari ni menandakan berakhirnya minggu pertama utk......SPM!! Wow man 😱 pejam celik pejam celik im now SPM candidate kan. If u go thru my blog, u will know my examinations life started from UPSR, PT3 and now SPM. I dont expect any beautiful results for me but lets dont talk about this, aye? (nantinanti bru sy share ok? 👌)

Now, whts with my title "bittersweet as form 5 student"? Sememangnya im encountering this era which u feel excited for passing the big exam and bitter for knowing that youll be leaving your school life, esp your friends!!

So, since i realized that theres only few more days left for us to see each other, sy bawa camera sy straight one week for capturing moments together and recorded videos. I promise to myself, to do some editing and will be posted it here. (Tahun depan laaa ah since my laptop under maintenance.)  💻💻💻

💝💝💝
Im a grateful student and a classmate to everyone in 5Proactive 2016. Tho some of us barely talk but i see you and you got special place in my heart and my mind. Not to forget, my most honourable teachers, Tcr Chong & Tcr Morrien for shaping us and loving us as your own anak anak monkeys 😊🐒🐵


THANKYOU FOR THE WONDERFUL MEMORIES.
(picture above was taken during our Form 5 Students Appreciation day)
(more photos will be uploaded as soon as i got my laptop back. *pinky promise)

Oh anyway, Im goin to sit for the most killer subjects next week, 🔪🔪🔪🔪 (i dont want to mention those subjs here. mau igt nama pun bikin gagar) but yeah pray for the best.

"Ora et labora!"
💕💕💕💞