Tuesday 19 November 2013

Hari Ketiga

Holla readers!
How's life? hehehe.

Semangat menaip-naip di blog masa pagi-pagi buta ni.. Sebab lepas ja balik dari hotel tadi direct tidur.. Belum mandi.. belum makan.. sekali bangun, jam 11 malam sudah. Aduhaii.. Ni lah ni mata tak dapat tutup dah.. Jam 4 kena siap-siap dah pegi hotel. Sekarang dah jam 3:20am.. hmmh hmmh hmmh..masalah juga.. Btw since dari hari Sabtu, kira 3 hari sudah kerja...U know I really got many cer-cer  cerita mau dikongsikan..Time kerja tu, di fikiran saya sudah mula merangka apa yang mau di taipkan.. hehehe..

Banyak yang saya belajar.. Di sana, saya sama kawan-kawan, Marini and Mell kerja bahagian FNB( FOOD AND BEVERAGE) Kawan saya cakap, PSOK (Pungut Sisa Orang Kaya) HAHAHA. yaaa. Just like pelayan di restoran tapi kami di hotel tidak ambi order sebab main buffet. 

THINGS THAT I LEARNT..
ON FIRST DAY

Macam biasa.. belajar cara setting meja..Setting meja ni paling penting.. Kerja dia bukan lah kasi bagus kaki meja ka apa.. Kami sediakan tissue, fork.. knife and spoon on the table..Lap meja... Cara adab... Who is the manager and the supervisor.. Where to get the cutleries..Who's in charge on upper and lower deck..Where to throw the food.. Where to get the uniform... Where is the cafeteria for us.. Where is the toilet.. Where is the kitchen...

SECOND DAY

Second day.. I learnt to not to waste the food! Seriously.. Tetamu-tetamu di sana sangat-sangat waste food! They took a lot of delicious food but they don't eat it! Oh my world please tell me why ~,~ Kalau lah saya yang dapat semua makanan tu, memang licin tu piring segala. Siap dijilat lae (hehehe) Kadang-kadang macam tidak kena sentuh ja tuu makanan... ''Orang kaya kan.. biasalah.. free lagi tuu'' itu ja mampu kawan saya cakap setiap kali saya mengadu or lepaskan geram sama kawan saya tentang orang-orang yang waste the food. Kalau lah saya, saya bersyukur oh dapat makanan macam tuu..Makanan idaman semuanya terhidang di situ..Tergoda sangat!! Hotel punya bah tuu. Kena masak oleh chef topi tinggi-tinggi.. Pikir cincai ka bosss -_-'' 

THIRD DAY

HAHA. Third-day.. I learnt how to curi-curi makan the food. HAHAHAHAHHA. This is how we learn to survive there! :p Apa tidak semua makanan buffet yang disediakan sedap-sedap.. SEMUA orang pernah curi-curi makan okay. Even the Mr. Manager or the Mr. Supervisor pun. Biasanya waktu paling buzy ialah breakfast. Itu memang tiada chance mau curi makan. KECUALI curi makan sisa tetamu. Yeap. Tadi saya makan sisa dia. HAHAHA. Tidak kotor lah.. Lekk kamu.. As I said just now, tetamu-tetamu tu macam tidak sentuh pun makanan dorang.. So kami-kami yang kerja sana pandai-pandailah curi makan.. ''Happy hours'' untuk pekerja sana makan ialah time lunch. Lunch tak banyak orang. Pasal kena bayar.. So tak banyak tetamu datang. Masa tu lah tangan-tangan kami satu-satu mengambil makanan macam kepala ayam yang mau makan cacing di tanah. Sedapp OMG... Cheessecake tuu.. Sampai boring bah saya makan. Bayangkanlah berapa banyak saya makan xD Yang penting jangan habis and makanan sana sihat-sihat juga bah! ^^

................................

Tapi kerja sana memang penat.. Piring-piring and all the cutlery semua berat-berat.. kami harus bawa semua tu dari meja orang ke tempat buang sisa-sisa.. Berat! Berjam-jam2 berdiri lagi. Aduhaiii.. Yang penting senior kami cakap enjoy.. Jangan buat terburu-buru.. Tapi bagi saya kerja sana mesti mau pantas and hati-hati.. Bersedialah malu kalau ada sudu yang kau bawa jatuh. Sebab all eyes on you! And harus bersabar. Sebab tetamu-tetamu most of them cerewet gila! Hish hahahahahha. Sabar ja lah~

Ini baru dapat pas masuk dari security. First day




REHAT. MOMOM



HAHAHA penat berjalan dari MING GARDEN 

Welcome to tengok gambar Ming Garden ^^



Ok laa. Nampaknya jam 4:04am sudah.. Mau siap-siap sudah. Tataaa!
Wait for my another story~
xx




No comments:

Post a Comment